logo
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array

BUURTHUIS JERUZALEM

• buurthuis • woonkamer van de wijk • oude karakteristieke elementen • tilburg • ontwerpproces met bewoners • interieurconcept • meubelontwerp •

In eerste instantie was het idee van de Gemeente Tilburg om buurthuis Jeruzalem te slopen en te vervangen door nieuwbouw. HSH Architecten zag nog wel de waarde van het bestaande gebouw en pleitte voor een grondige verbouwing. Dit laatste is het uiteindelijk ook geworden: een hele grondige verbouwing met verduurzaming van het gebouw. Het is het eerste gebouw geweest wat onder de gemeente valt wat gasloos is geworden.
Naast deze verduurzaming is vooral ook het proces om te komen tot het eindresultaat heel bijzonder geweest: vanaf het samenstellen van het programma van eisen tot aan de keuze van de inrichting zijn de bewoners heel erg nauw betrokken geweest bij het totale proces. Bijna alle ontwerpbeslissingen die gemaakt zijn, zijn eerst door een klankbordgroep van bewoners en gebruikers beoordeeld en vervolgens ook op diverse avonden met de gehele wijk besproken en beoordeeld.
Van oorsprong was het een café met een zaaltje maar door de diverse verbouwen waren de ruimtes en de routing niet meer geschikt voor de functies en het gevoel wat de gebruikers er bij wilden hebben: het moet ‘de woonkamer van de wijk’ zijn. Samen met de architect hebben we de totale beneden verdieping voorzien van een nieuwe indeling en is de oude entree van het café weer in eren hersteld.
Doordat er bepaalde constructieve zaken behouden moesten blijven is er een open ruimte ontstaan maar wel met enigszins geborgen hoeken en allen met een eigen sfeer. Er is vanuit de ontmoetingsruimte direct contact met de straat zodat de bedrijvigheid binnen ook buiten te zien is, en het hierdoor aantrekkelijker wordt om even naar binnen te stappen voor een kop koffie of een gezellige klets.
Om het huiskamer gevoel goed tot uiting te laten komen moest het er sfeervol en niet te ‘clean’ uitzien; door de toevoeging van een vloer en behang met diverse prints, de oude stucwerkplafonds te voorzien van de donkere originele kleur en het gebruik van 2e hands café-stoelen, die wel allemaal dezelfde kleur hebben gekregen, ontstaat er een ongedwongen sfeer. Dit gevoel en deze sfeer zouden nooit evenaart kunnen worden met nieuwbouw, of zonder de enorme input van de gebruikers en bewoners van Jeruzalem.